Emma Ragnarsson, enhetsschef på individ- och familjeomsorgsförvaltningen, och Julia Josefsson socialrådgivare, Borås stad.
Lyssna:Insatser i utsatta områden APP Ny
Statsbidraget som ska minska risken för att unga dras in kriminalitet har under tre år kunnat sökas av de 28 kommuner som har områden som är utsatta, enligt polisen.
Ekot har frågat kommunerna vad som händer med insatserna när bidraget tar slut vid årsskiftet. Den övervägande bilden hos de 23 som svarat är att de flesta av satsningarna fortsätter.
I några kommuner är inte de ekonomiska förutsättningar klara än, men flera satsar egna pengar och permanentar satsningarna. ”Vi kan göra skillnad” säger Julia Josefsson, som är socialrådgivare i ett team som sätts in när en ungdom riskerar att hamna i kriminalitet i Borås.
Här är några exempel på satsningar som statsbidragen varit med och möjliggjort som kommunerna beskriver som framgångsrika och där beskedet är att de kommer fortsätta nästa år. I en del fall fortsätter de i sin helhet, medan andra uppger att de fortsätter men att det kan vara färre personal totalt sett om de inte får nya bidrag.
TROLLHÄTTAN: Specialiserade socialsekreterartjänster som fokuserar på ungdomar i riskzon för organiserad brottslighet. Fältarbetare med inriktning på mellanstadiet.
JÖNKÖPING: Föräldrastödstjänster. Fältsekreterare fokus kvällar helger, mellanstadiet.
HUDDINGE: Föräldrarådgivare. Socialarbetare med inriktning på unga kriminella.
BORLÄNGE: ”Trevligt hus”, satsningen på aktiviteter efter skoltid.
NACKA: Samordnare för unga i riskzon. Samordnare för föräldrar till unga i riskzon.
SOLLENTUNA: Fältarbetande socionomer. Tätare träffar med polisen. Socionom hos polisen en dag i veckan.
NORRKÖPING: Uppsökande arbete och riktat familje- och föräldrastöd.
KRISTIANSTAD: Föräldragrupper. Samordnare för SSPF, socialtjänst, skola, polis, fritid.
LINKÖPING: Socialtjänsten flyttar ut i fler områden i kommunen. Förstärkning av sociala insatsgruppen.
BORÅS: Team som snabbt sätts in när en ungdom riskerar att hamna i kriminalitet eller missbruk.
UPPSALA: Socialsekreterare i skolan och fler fältarbetare.
ESKILSTUNA: Förstärkning av den egna långsiktiga satsningen Trygga Unga som vänder sig till åldrarna 13-20 år, särskilt ungdomar i riskzonen.